Er is nog veel meer..

Op CSG Het Noordik heb je de kans om wat extra’s te doen. Je hebt al kunnen lezen dat we een Topsport Talentschool zijn, dat je een Theaterklas of de muziekstroom kunt volgen en dat we expeditieonderwijs aanbieden.

Maar dat is nog niet alles, we bieden je nog veel meer. Ouders van brugklassers, die deelgenomen hebben aan een onderzoek naar het keuzetraject vanaf de basisschool naar het voortgezet onderwijs, hebben aangegeven de individuele aandacht die wij onze leerlingen geven erg te waarderen, evenals het huisbezoek, maar ook de verdieping naast de standaard vakken.

Hieronder zetten we nog een aantal zaken op een rij die ons aanbod uniek maken. Mocht je het toch nog lastig vinden om te kiezen, dan helpen we je graag.

Huisbezoek door mentor/coach

Als leerling ben jij voor ons het belangrijkste. Hoe gaat het op school? Wat gaat er goed en wat kan er misschien beter? Om jou meteen al in de brugklas zo goed mogelijk te leren kennen komt je mentor voor de kerstvakantie bij jou thuis op bezoek. Zo krijg je de zorg en aandacht die je verdient.

Op de Van Renneslaan hebben de leerlingen die AVA-onderwijs volgen een eigen coach. Daar houden we trialooggesprekken. Aan het begin van het schooljaar praten ouder, kind en leerkracht samen over welke persoonlijke doelen jij dat jaar wilt halen. En natuurlijk houden we later dat jaar in een vervolggesprek een vinger aan de pols.

Brugklas keuzelab

Het brugklasjaar op Het Noordik is een jaar waarin jij de ruimte krijgt om je talent te ontdekken en te ontwikkelen. Daarbij gaan we je zo goed mogelijk gaan begeleiden. Niet elke leerling leert namelijk op dezelfde manier en dat betekent dat we je zoveel mogelijk je eigen leerroute willen laten bepalen. Zodat jij uitgedaagd wordt te ontdekken wat bij jou past.

Keuzelab

Op de Noordikslaan bieden we je tijdens de mentorlessen in de brugklas keuzelessen aan in ons Keuzelab. Je ontwikkelt je beter als je leert te ontdekken waar je goed in bent, waar je interesses liggen en waar je hulp bij nodig hebt.

 • Voorbeelden van keuzelessen:
 • Bijlessen van verschillende vakken
 • Rekenen, spelling en leesvaardigheid
 • Ondernemen in de brugklas
 • Leren leren en plannen
 • Debatteren
 • Kunst en muziek
 • Anglia
 • Robotica en programmeren
 • Faalangstreductietraining
 • Filosofie
 • Russisch

Je werkt in blokken van acht weken weken en je kunt meerdere modules volgen om zo kennis te maken met de vier stromingen, die we je hebben te bieden: kunst & cultuur, taal & talent, wetenschap & techniek en economie & ondernemen. Bekijk op de pagina Brugklas Keuzelab onder het onderwijsaanbod van de Noordikslaan ook de filmpjes van drie van de vier keuzestromen.

Toptraject

Als je na de mavo door wilt leren, dan kun je na het behalen van je diploma naar de havo en dan naar het hbo. Maar er is ook een andere route, namelijk via het mbo. Deze route noemen we het Toptraject. Op de C. van Renneslaan volgen alle derdejaars mavo-leerlingen het Toptraject.

De route via het mbo is een unieke kans voor je als je vooral praktisch bent ingesteld. Dan voel je je beter op je plek in het mbo dan op bijvoorbeeld de havo. Je krijgt daardoor volop de kans je talenten te benutten.

Een aantal vmbo-scholen in Twente, het ROC van Twente en Saxion werken samen in het Toptraject

Wil je meer weten over het Toptraject? Kijk dan op de pagina Toptraject.

Doorstroomklas

De Doorstroomklas is er voor leerlingen uit groep 8 (van vier meewerkende besturen) en de brugklas van Het Noordik. Centraal in deze klas staan de persoonlijke leerdoelen. In twee periodes van acht weken zijn de leerlingen één ochtend per week bezig met smartgames, samenwerkingsopdrachten, drama en een speciaal project. De projecten komen uit de wereld van wetenschap en technologie. Tijdens deze activiteiten werken de leerlingen aan hun persoonlijke leerdoelen. Hierbij moeten ze regelmatig nadenken en verslag doen over hoever ze zijn met het bereiken van hun doelen. Lees hierover meer onder Noordik Begaafdheidsprofiel

Sportklas

Ben je een sportliefhebber, dan kun je op de vestiging C. van Renneslaan de eerste twee jaren voor de sportklas te kiezen. Je krijgt dan twee uur extra sport per week. Tijdens deze uren maak je kennis met nieuwe sporten, leren we je meer over de bekende sporten en krijg je informatie over allerlei zaken die met sport te maken hebben, zoals spelregels, wedstrijden fluiten, hulpverlenen en samenwerken.

De sportklas is geen aparte klas, maar een vast tijdstip waarop je met leerlingen uit de andere eerste (of tweede) klassen de extra sportlessen volgt. Je kan dus, ongeacht het niveau dat je volgt, kiezen voor de sportklas. Daarnaast vormt het een hele goede voorbereiding op de keuzedelen binnen het beroepsprofiel D&P.

Pauzesport/Beweegwijs

Op de Van Renneslaan hebben de onder- en bovenbouw aparte pauzes. Leerlingen uit leerjaar 1 en leerjaar 2 hebben dus op andere tijden pauze. Tijdens de lunchpauze is er BeweegWijs, ook wel pauzesport genoemd. Je kunt dan tijdens de pauze op verschillende niveaus gaan sporten. Even een balletje hooghouden in de pannakooi, volleyballen, stoeien, basketballen, hockeyen, tafeltennis en nog veel meer. Dat kan individueel, in groepjes of in competitieverband.

Natuurlijk kun je ook gebruik maken van onze gezonde kantine. Dit alles sluit goed aan bij het project ‘De Gezonde School’.

The Voice of...

Elk jaar organiseren we de (zang)talentenjacht The Voice of Het Noordik (met voorrondes op de vestigingen) en de grote finale met de andere Almelose scholen: The Voice of Almelo.

Young Knights of the Proms

In dit samenwerkingsproject geven leerlingen van CSG Het Noordik en een aantal andere scholen in Almelo e.o. met de professionals van het Nederlands Symfonieorkest (Orkest van het Oosten) een optreden in het muziekcentrum Enschede.

Kijk voor meer informatie en videobeelden op de pagina over Young Knights of the Proms op de site van de Noordikslaan.

Topclass

In Vroomshoop kunnen leerlingen uit groep 8 die wat meer uitdaging willen terecht in de Topclass. Hierin behandelen we een aantal middagen verschillende thema’s op het gebied van bijvoorbeeld techniek of kunst en cultuur. Meer info vind je op de pagina wat doen we extra van Vroomshoop.

Kunstexpositie

Elk jaar wordt het werk van leerlingen met kunstvakken in hun examen tentoongesteld. Tijdens een feestelijke avond worden de jaarlijkse kunstprijzen uitgereikt.

We helpen je kiezen!

We hebben er alle begrip voor dat je de overstap naar de middelbare school niet zomaar maakt. Want hoe kun je nu precies weten wat er verandert en welke keuzes je moet maken? Dat is best lastig, zeker omdat er zoveel keuze is. Op Het Noordik helpen we je daar mee. We doen dat door je stap voor stap te laten zien hoe het werkt in het voortgezet onderwijs. Daarna gaan we kijken wat er te kiezen valt en wat bij jou past. We vinden het belangrijk dat jij op juiste plek terecht komt.

Belangrijke keuzemomenten

Maar ook als je al op Het Noordik zit, dan helpen we je bij het maken van keuzes. Welk profiel kies je na de brugklas? Wat wil je later gaan doen? Wat houdt alles precies in? Ook op die momenten staat Het Noordik voor je klaar. Dat doen we bijvoorbeeld met speciale lesuren zoals Loopbaan Oriëntatie Begeleiding (LOB), bezoeken aan voorlichtingsdagen, doedagen of in gesprekken met deskundigen zoals de decaan. Want als je precies weet hoe het zit, kun je beter kiezen.